
Czemu naturalne soki cieszą się taką popularnością
Każdy z nas wie bardzo dobrze, że soki owocowe są bardzo zdrowe. Lecz to, co można czasem znaleźć na sklepowych półkach nie zawsze nazwać można sokami. Syrop glukozowy, cukier, kwasek cytrynowy czy niekiedy i barwniki i konserwanty – w niejednym kartonie i butelce będzie ich więcej niż naturalnych owoców. Takich produktów zdecydowanie należy unikać, bowiem dadzą one niewiele zdrowotnych korzyści, a w dużych ilościach mogą być wręcz szkodliwe.
Zdecydowanie lepiej wybierać soki wyprodukowane wyłącznie z koncentratu, a najlepsze i najzdrowsze są wytłaczane na zimno. Te od całkiem niedawna pojawiły się w sklepach, i praktycznie od razu zyskały ogromną popularność, gdyż posiadają liczne zalety. Przede wszystkim produkuje się je wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych polepszaczy i dodatków. Dzięki temu zawierają one mnóstwo minerałów i witamin, ale też bardzo potrzebnego błonnika. To jest także rezultatem używanej do ich wytworzenia technologii. Soki takie są bowiem tłoczone w prasach, co pozwala uniknąć szkodliwej dla składników odżywczych obróbki termicznej.
Jeśli taki produkt ważny ma być kilka miesięcy, to producent syropów eko może dodatkowo poddać go procesowi pasteryzacji.
Taka pasteryzacja nie trwa długo, co niszczy skutecznie drobnoustroje, pozostawiając jednocześnie zawartość w nienaruszonym stanie. Soki tłoczone niejednokrotnie rozlewa się do foliowych worków z kranikami. Dzięki temu nalewanie ich jest niezwykle praktyczne i wygodne, a równocześnie kranik daje to, że do wnętrza nie dostaje się powietrze mogące zepsuć zawartość.
Może Ci się spodobać

Jakie zabiegi wykonuje się w ramach medycyny estetycznej?
13 maja 2021
Zabieg botoksu realizowany w komfortowych okolicznościach
27 stycznia 2022